STEEN & HEJLESEN udgør et kunstnerisk samarbejde mellem Ninna Steen og Thomas Hejlesen.

Med baggrund i visuel scenekunst og performance har Ninna Steen og Thomas Hejlesen hver især gennem flere årtier arbejdet med scenekunst i et udvidet felt og udvikling af nye værkformater. I STEEN & HEJLESEN er de gået sammen og har udviklet et site specific format hvor arkitekturen danner grundlag for iscenesættelse og transformation af de offentlige rum vi færdes i.

Ved at intervenere arkitektoniske rum med allerede eksisterende betydninger og transformere arkitekturen fra statisk til bevægelig, udfordrer STEEN & HEJLESEN vores perception af både arkitekturen og rummet. Arkitektur, performance, digital teknologi og koncert danner elementerne i værker der har karakter af live-installation og iscenesat begivenhed. STEEN & HEJLESEN´s arbejde er kendetegnende ved en klar performativ og visuel stringens der forbinder stærke sanseoplevelser og nye sammenkoblinger af genrer og æstetiske formater.

Transformation af tredimensionelle arkitektoniske facader sker ved hjælp af videoprojektion og mapping; en teknik som dannes i interaktion med virkelig arkitektur og videoanimationer der projiceres live oven på bygningskonstruktioner. Arkitekturen og rummet transformeres over tid og bliver en uadskillelig del af oplevelsen og selve værket.

I praksis frigøres de arkitektoniske komponenter som efterfølgende remodeleres og animeres. Resultatet er optiske illusioner der forvandler bygninger til levende dynamiske konstruktioner. På den måde fungerer teknikken som et værktøj til at frigøre arkitekturen fra dogmet om stagnation. Det at lave sprækker i arkitekturen og levendegøre bygninger bliver en måde at åbne nye tankevækkende oplevelsesrum.

STEEN & HEJLESEN samarbejder og co-producerer med kunstnere og aktører i både ind - og udland, her i blandt den turnerende europæiske festival Connecting Arts. 

Duoen har skabt en lang række stedspecifikke transformationer til blandt andet Metropolis Festival, Domkirken i Utrecht og til åbningen af festivalen “Vor der Wind” i Holland.

STATENS KUNSTFOND har siden 2012 støttet arbejdet med transformation af arkitektur.